Sid perfekt og mal flot med staffelier

By | 20. december 2018

Hvad er en maler uden sit staffeli?

Der er selvfølgelig mange forskellige måder, hvorpå man kan male sit ønskede motiv: Man kan slå et stort lærred ud på gulvet og farvelægge det, man kan tegne direkte på papir, der er lagt på et bord, men den mest velkendte metode er nok, når man maleren har sat et ark/lærred/papir eller andet op på et staffeli og maler derudaf.

Det er faktisk en årsag til, at det er den foretrukne metode til at male, tegne og på anden vis skabe kunstneriske portrætter og malerier end bare, at det er blevet den almindelige opfattelse med en maler at bruge et staffeli, hvor det er meget mere end noget for syns skyld.

Som med alle andre erhverv og hobby-tiltag gælder det om, at man udfører opgaven eller projektet på bedst mulig måde, så man både får gode arbejdsbetingelser, men så man også skåner kroppen derefter.

Det ville være synd og skam, hvis ens krop degenerede langsomt over noget, som man både finder interessant, som er ens passion, eller slet og ret fordi, man skal udføre det for at tjene penge.

Man ser på arbejdspladser, at der bliver gjort gevaldige tiltag for, at medarbejdere skal have de bedst egnede arbejdsbetingelser, når de udfører deres tjanser, da arbejdspladsen ser det som sit ansvar for, at deres medarbejdere trives.

Men hvem sørger for det, hvis du er selvstændig maler eller kunstner eller bare udfolder dig kunstnerisk i din fritid? Nemlig, der er kun dig selv til at tage ansvar for dig selv.

Og her kommer staffelier ind i billedet i forbindelse med de kunstneriske malere og lignende, når man skal have de rette betingelser.

Staffelierne er lidt som at betragte i samme forbindelse som en person, der arbejder ved en computer: Der skal være en rette afstand og vinkel mellem personen og maskinen. 
Det samme gælder med brugen af staffelierne: Maleren skal sidde korrekt lænet over staffeliet, og vinklen skal være korrekt i forhold til det, man sidder på (som i sammenligningen med kontorarbejderen er kontorstolen), så man ikke spænder i kroppen eller i længden får unødige spændinger i kroppen.

Men staffeliet er så meget andet end noget, der skåner kroppen. De gode staffelier kan udover at holde lærredet på plads også agere holder for andre remedier til malearbejdet eller afmåler til områder, man vil markere.

Desuden findes der forskellige størrelser af staffelier, hvor man blandt andet kan få nogle, der bare skal spændes på et bord. 

Sidstnævnte er smarte at bruge, hvis man maler et sted, hvor man ikke har megen plads at gøre godt med.